top of page

Normal Bodies- Τι σημαίνει "νορμάλ";

Updated: Aug 4, 2021


Normalize… Normal… Bodies… Normal Bodies.

Τι είναι τελικά «νορμάλ» και «φυσιολογικό» για ένα σώμα;

Η «ασήμαντη» σωματική «εμμονή» μας έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Για όσο μπορεί να θυμηθεί κανείς τις γύρω καταστάσεις του, το μόνο που έπρεπε να δούμε ήταν «τέλειες» γυναίκες. Ψηλές, αδύνατες, με καμπύλες και σεξουαλικότητα. Το γυναικείο σώμα ήταν μια εμμονή.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε ένα κίνημα μηνυμάτων με στροφή προς την πιο ρεαλιστική απεικόνιση γυναικείων σωμάτων. Αυτό είναι πραγματικά ένα υπέροχο μήνυμα, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα σταματήσει η τάση αυτή ή θα μας επηρεάσει αρνητικά και τι είναι τελικά υγιές;

Κατανοώ απόλυτα την προσπάθεια για το γνωστό σε όλους normalize normal bodies aka να δεχτούμε τα καθημερινά σώματα ως φυσιολογικά. (Ξανά διάβασε την πρόταση) Δηλαδή μου λες να κάνουμε κάτι «κανονικό», «ομαλοποιήσουμε» , να «δεχθούμε» το ήδη κανονικό σώμα.

Νομίζω ότι ο χρόνος που μας δόθηκε στην καραντίνα, έβαλε σε τάξη κάποια πράγματα και «εμμονές » με την τελειότητα στην εμφάνιση, και το πως μη ουσιώδη θέματα αποτελούσαν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας. Έτυχε να βγούμε σε περίοδο που πλησιάζει το καλοκαίρι και η εμμονή για την εμφάνιση μας συνηθώς φτάνει στο απόγειο της. Δεδομένου του τι έχουμε βιώσει ένα χρόνο και συνεχίζουμε καθώς ο ιος ακόμη υπάρχει, ας βγάλουμε από το καθημερινό μας στρες ένα περιττό πρόβλημα. Τι και αν έχεις ραγάδες, τι και αν όταν κάθεσαι η κοιλιά σου κάνει δίπλες, τι και αν έχεις κυτταρίτιδα, παραπάνω κιλά, τριχοφυΐα, φορας γυαλιά , δεν φοράς γυαλιά, είσαι ξανθιά, δεν είσαι ξανθιά, είσαι κοντή, δεν είσαι και πάει λέγοντας. Γύρω μας περιβαλλόμαστε από φυσιολογικά πρότυπα και φιγούρες και εμείς απλά το ξεχάσαμε με τα φίλτρα των 15’’ στο instagram.

Η ιστορία μας και η προσωπικότητα μας είναι πιο ισχυρή από το σχήμα του σώματός μας. Νομίζω ότι είναι καιρός να σταματήσουμε τις εμμονές με το σώμα μας και απλά να το φροντίσουμε και να το αγαπήσουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ!

Το σώμα μας αλλάζει συνέχεια, εμείς πρέπει να το ακούμε και να το φροντίζουμε. Όλα θέλουν το μέτρο τους, σωστή υγιεινή διατροφή χωρίς στερήσεις και υπερβολές, φυσική δραστηριότητα χωρίς ακραιότητες, όλα με τους προσωπικούς ρυθμούς και ανάγκες του καθενός.

Θα μας βοηθήσει να μην συγκρινόμαστε και να μην εξιδανικεύουμε μη υπαρκτά πρότυπα.

Να αγαπάμε το σώμα μας και τον εαυτό μας!


Ιωάννα Γουργουλέτη – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος


(το άρθρο έχει πρώτο δημοσιευθεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό PastaFloraMag)





Comments


bottom of page